«БЕЗБАР’ЄРНІСТЬ ТА ІНКЛЮЗІЯ ДЛЯ КОЖНОГО І КОЖНОЇ. КРОК ВПЕРЕД.»

«БЕЗБАР’ЄРНІСТЬ ТА ІНКЛЮЗІЯ ДЛЯ КОЖНОГО І КОЖНОЇ. КРОК ВПЕРЕД.»

10 березня 2023 року викладачем Мороз Л. В. було проведено пізнавально – виховний захід для студентів ІІ курсу – гр. 209, 210. Метою заходу було висвітлення проблем людей, з особливими потребами, але які прагнуть до повноцінного життя в сучасному світі; сформування  основних  компонентів  гуманного ставлення до людей з особливими потребами; дати  поняття про безбар’єрність та інклюзію;  знаходити можливість та бажання допомоги і моральної підтримки тим, хто цього потребує.

Ми, всі люди дуже різні. І це стосується не лише рис характеру, кольору шкіри, це стосується фізичної  та психічної особливості. В світі живуть  мільйони людей,  які мають фізичні обмеження. Ці люди прагнуть жити повноцінним життям, відвідувати театри, кінотеатри, бібліотеки, навчатися в звичайних школах та інших учбових закладах, займатися саморозвитком, відвідувати кафе та інші  заклади….і при цьому відчувати себе вільними ( а не бути людьми «другого сорту»).

В Україні велика кількість людей, що мають фізичні та психічні особливості. Після війни їх кількість стане ще більшою і нам, як цивілізованому суспільству,   необхідно цілком адекватно ставитися до них, не встановлювати  бар’єри між нами й ними, намагатися допомагати, створювати такі умови, щоб «особливі» люди почували себе повноцінними членами суспільства.

Ми повинні бути толерантними.

Толерантність – це повага права іншого бути таким, яким він є.

Інклюзія – це спосіб життя. Ми маємо думати про те, чи наші рішення та дії не вилучають тих, для кого ми працюємо чи створюємо певний продукт.

Інклюзія – це про повагу до людської гідності, бо вона є джерелом прав людини.

Але інклюзія не може розвиватися і впроваджуватися в повній мірі, якщо  є бар’єри….. Саме тому безбар’єрність є ключовим «гвинтом» в цьому складному механізми соціалізації.

Безбар’єрність — це, перш за все, філософія суспільства без обмежень, в якому ми створюємо можливості для людей в тих сферах, де вони відчувають певні бар’єри: освітній, сфері зайнятості, доступу до інформації тощо. Також, відкриваючи нову локацію або створюючи послугу, ми маємо робити їх одразу доступними та зручними для всіх незалежно від фізичних особливостей.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.